Sam, popolnoma sam na turi ( prvi del)

Ko se odpraviš na turo sam, po možnosti v kakšno vukojebino, si ponavadi pripravljen na vse možne nevšečnosti. Vendar!, po dosedanjih izkušnjah je na turi najhujša težava tista, ki je sploh ne opaziš. Opazijo jo drugi potem, ko se vrnemo.
Gre za problem crkovine na poti. Pa ni potrebno, da so drugi "oni". Tudi sam sem med njimi, priznam.

Preden nadaljujemo: lepo prosim, ne berite, če nimate detektorja za sarkazem.

Ko je Harmless začela objavljati reportaže in opise v reviji je bila prva stvar, ki sem jo naredil ta, (potem, ko sem jo seveda najprej pohvalil), da sem jo okrcal zakaj objavlja slike crknjenih koles.
Zaradi Harmless sem bil še posebej nataknjen. Da dekle visoko polmetradevetdeset vlači na ture Nikon FM2 - zelo, zelo konkretna količina kovine in stekla - samo zato, da potem objavlja slike crkovin, mi ni bilo kul. Še posebej, ker mi je bila ravno zaradi tega všeč.

Ok, sedaj veste. Crknjeno kolo je kolo naslonjeno na steno, položeno na tla, zabito v sneg, pač kolo v kadru, ker gre za kolesarsko turo in potemtakem nujno obvezna sestavina slike.

Pojav digitalcev, po možnosti takšnih z daljinskim proženjem, je zadevo malo omilil. A samo navidezno, saj je priliv teh groznih slik še vedno neomejen. Zakaj? Ker se nikoli ni delalo dovolj na klimi, ki bi ta "zločin" kaznovala. Ni se ustvarila kritična masa ljudi, ki bi te slike popljuvala takoj, ko so prišle v javnost.

Nov čas je prinesel le eno bistveno razliko; sedaj je manj crkovin, povečuje pa se število obešalnikov, to je koles nataknjenih na veje, in vrtnih palčkov. Kos aluminija ali karbona zaboden med skale je namreč ravno tako estetski kot plastični vrtni palček v lepem vrtu. To mi je še najbližja asociacija na tisto, kar lahko vidimo v spletnih albumih.

Pa ljudje božji, saj vam bomo verjeli, da ste bili s kolesom na turi tudi, če ne natakneta kolesa na vejo ali stlačite med skale!

Seveda dopuščam tudi drugo možnost: nekateri ljudje imajo do svojih koles podoben odnos kot do lepih rož. Zato ga položijo na travnik ali med cvetje in nam s tem sugerirajo misel, ki se zdi njim samoumevna. Ah, kakšno tihožitje tehnologije in narave - ali pa - Ah, kakšna ikebana. Not. Je pa to opravičljivo kvečjemu pri lastnikih določenih "ženskih" okvirjev.Tiste cvetlične poslikave te res ne morejo pripravit do ničesar drugega kot, da kolo zadegaš med travo. Za resno vožnjo bojda tako in tako niso.

Recimo, da je bil to šaljivi del objave.

Sedaj pa recimo, da bo to poskus resnega. MTB scena je kot vse druge scene. Vsebuje oder, kjer se zadeva dogaja, ima svoje zvezde, ima gledalce, ima pa tudi kritike, ki vzvišeno ocenjujejo vse ostale. Pred leti je Simon na eni turi posnel svoje in kolegovo kolo, nataknjeno na veje. Kot dobro letino cannondaleov.

Podobno fotko je posnel tudi letos. :)

Elitni kolesarji so se takrat muzali, lej jih kekce, kakšne gluposti se grejo.
Prav, okusi so različni. Vendar je ta ista elita prav takrat sodelovala pri snemanju spota, ki je vseboval podobno sceno. Jasno je, da so sledili komentarji kot "svetovno", "špica", "kul ideja".
Tako da, dvojna merilo so vedno.

Tule je nekaj Simonovih* slik: različne možnosti, kako vključiti kolo v sceno, ne da bi ga spremenili v obešalnik ali vrtnega palčka.











In Tomix - ne moremo mu očitati pomanjkanja spretnosti pri nabijanju kolesa v podlago :)















Še Majin poskus rešitve problema
Seveda je problem v tem : uporaba "predpisanih" postopkov bi povzročila množično proizvodnjo podobnih slik. In za vsako sliko bi spet rekli "nič posebnega" - ker bi jih videvali znova in znova.
In v čem je potem sploh smisel tega pametovanja ?
V tem, da je nekaj potrebno storiti. In upam, da bodo kakšni pametni komentarji vsaj malo pripomogli k rešitvi tega groznega problema.

Soglasje, da "zlouporabim" posnetke sem dobil od Tomaža (aka Tomixa) in Simona.* Simonove so odlične, ima presenetljiv občutek za estetiko. Človek kaj takšnega ne bi pričakoval od lastnika oranžnega kolesa.
Majo nisem vprašal - vendar je ona izjema.
Če mi zameri miljon ali miljon in eno stvar - razlika je majhna a ne ?



*Simon M.: 33 let, neporočen, fejst dečko, ljubitelj glasbe, lastnik subaru impreze itd., naslov in telefon v redakciji. Podatki so napisani na njegovo izrecno zahtevo, saj je bil to njegov pogoj za uporabo fotk.
Za vsak slučaj sem še malo dodal, da ga ljudje slučajno ne bi zamenjali za koga drugega
.

45 komentarjev:

ZigaK pravi ...

http://retul.blogspot.com/2009/05/rules-of-road-euro-style.html
@Maja: 13.

Maja pravi ...

@zigaK: Kr neki.
@tatinski avtor: Majhna? Si že kdaj slišal za izraz: Tole je bila pa kaplja čez rob!

Drugače pa...well done. Upajmo, da bo pomagalo. :)

P.s. Nikjer ne vidim svoje zvezdice. Verjetno gre za pomoto?

Simon pravi ...

Zanimivo razmišljanje.
Vsake oči imajo svojega malarja, penzelj pa lahko vsakemu drugače riše. Če se še okolica poklapa, lahko nastane kaj drugačnega. Drugačnost se pa odlično ujame s subjektivnostjo.
Maja, mislim, da gre za pomoto glede majhnosti ;) Dvomim, da si harmless... ;)

Sicer pa hvalabogu, da so samo slike. Si predstavjate film(čk)e stoječih ali ležečih?

Tomo pravi ...

@Sajmon, glede " Maja, mislim, da gre za pomoto glede majhnosti ;)"

nanaša se na tole : "Če mi zameri miljon ali miljon in eno stvar - razlika je majhna a ne ?"

Drži pa naslednje : ko si sam na turi si v težavah kako posneti "pravo" fotko. Nekateri se na srečo ne zadovoljite z običajno rešitvijo (če navedem npr. Miloša in Depresijo (iz mladih dni, preden je prešel v Hollywood) in tako nastane vsaj kaj zanimivega za pogledat :)
@Maja : kraja je bila z dobrim namenom :)

Tf. pravi ...

Da dekle visoko polmetradevetdeset vlači na ture Nikon FM2 A se ne reče "metar i žilet" ? ;)

Unknown pravi ...

Vsakič, ko se sam znajdem na kolesu, težim naključnim mimoidočim, naj me enkrat ali dvakrat "stisnejo" v kader. Pa me ni uslišal še nihče. Verjetno ne znam pravilno vprašat ... Zato lipicanec sameva med skalami in drevjem, jaz pa na tej strani objektiva ... :(

Tomo pravi ...

mr.T, še enkrat hvala, ker si dovolil da te (zlo)uporabim kot "slab" primer. Ni povsem fer, ker ti opisani problem rešuješ malo bolje kot pa nekateri, ki jih ehm ne bom imenoval.. navsezadnje ne gre za noben pravi problem, "problem " je mogoče takrat, ko nas nekdo povabi k ogledu svojega albuma in nam ponudi na vsaki drugi fotki na ogled svojo crkovino. Je tudi res med kakšno, še posebej garaško, turo ni vedno možno vklapljati kreativnost.

Ni pa ni nobenega razloga, da ne b vklopili selektivnost, ko se odločamo kaj objaviti. Vendar je nekaterim dejstvo, da so slike in prostor za objavo zastonj, prehuda ovira da bi naredili to.

JP pravi ...

11.avg.99 sva se odpeljala daleč na SV Slovenije, na Goričko. Da ujameva popolni sončni mrk. Opremljena s slikoaparati in folijami. Midva in še 100k zanesenjakov. In ko je mrknilo čez nebo je res bilo, kot bi sto tisoč ljudi naenkrat reklo WAP! V nekem trenutku (ko je ravno zmanjkalo filma v enem fotiču) sem se zavedel da sončni mrk gledam skozi fotič. Mirno sem odložil priprave, se zleknil v travo poleg moje in užival ob gledanju mrka - z lastnimi očmi.

Če sklenem:
Najboljše so tiste brez fotk! Vsaj jaz se jih najbolj spominjam.
Ko se spraviš na destinacijo s karto v žepu (makakšengarminlepovasprosim) in ob ugotoviš, da so baterije nasprotno od polne, telefon (pomožni fotič) pa na dnu rukzaka, kar v skrajnem primeru pomeni, da boš na naslednjem punktu usekal kakšno (za spomin)
Potem zares uživaš zase.
BTK za tuje komentarje in podrobno šaro. Saj na bajkam zato da dokumentiram temveč da spizdim od dokumentacije.

Blaž pravi ...

To je odnos kolesarja do svojega kolesa.
Nikdar ti ga ne uspe tako dobro poslikat, da ga nebi mogel še boljše.
In če seveda zamenjaš karkoli (npr. zavorne ploščice so že več kot dovolj) ga moreš itak še 1x poslikat, da lahko potem v slabem vremenu ugotavljaš s čim izpade lepše.

In naj se javi tisti, ki ima v denarnici več slik od svoje(ga) punce/fanta/žene/mame/psa... kot od svojega kolesa. ;)

Resno.
Poslikat pokrajino, tako, da bo slika res pestra ni enostavno (in vsak (ne samo jaz) tega verjetno tudi ni sposoben) in mrhovina potegne nase toliko pozornosti, da postane zadeva zanimiva/gledljiva.

Maja pravi ...

in mrhovina potegne nase toliko pozornosti, da postane zadeva zanimiva/gledljiva.Tu se potem postavi vprašanje - ali slikaš kolo ali pokrajino?
Če slikaš pokrajino je mrhovina ne naredi nič lepše in bolj gledljive, vsaj meni osebno ne. Če pa slikaš kolo...je pa pokrajina itak odveč.

Blaž pravi ...

Slikaš oboje, gledaš končni rezultat.

Konkretno. Mr. T-jeve slike bi mi bile brez kolesa brezvezne. Tako so pa zanimive in imajo v pricipu nek smisel.
Podobno tvoja slika (če sem prav zložil kdo je tukaj kdo). Brez motiva v ospredju mi nebi bila pol toliko zanimiva kot mi je sedaj. In za Simonove velja isto.

ZigaK pravi ...

Blaž, pokorno se javljam

ZigaK pravi ...

Še to, do zdaj praktično nisem slikal crkovine, ker mi nekako ni sedlo. Od zdaj naprej bom pa vsakič vsaj eno za Tomota. :)

Tomo pravi ...

@PJ:

BTK za tuje komentarje in podrobno šaro. Saj na bajkam zato da dokumentiram temveč da spizdim od dokumentacije.Bi te opozoril da v bistvu ni vprašanje "zakaj bajkaš", vprašanje je "zakaj fotkaš".
Če spet uporabim Tomixa : kolo na poti ob pomanjkanju sokolesarjev vsaj pomaga pri oceni poti - imamo nekaj znanega določitev razmerje /dolžino, širino poti in podobno.

Primer, ki me je najbolj zbodel je bil dokumentiran potep, kjer je bilo na vsaki drugi fotki odvrženo kolo v prvem planu ( v drugem pa nič :) ) in je dobesedno slika kolesa, torej nobene razlike če bi kolo fotkal na domačem dvorišču :)

JP pravi ...

Preveč okleščeno vprašanje, saj se zgubi kontekst. Pravilneje je: Ali bajkaš zato da fotkaš?

Folk je ratal že prav zafnan glede tega. Enako se zdaj dogaja s t.i. čiščenjem poti in posledičnim tolčenjem po prsih.
Smug Alert, Smug Alert!

Tomo pravi ...

Zafnanost gor ali dol; če moram izbirati med "poglej kje sem slikal moje kolo" in poglej kolikšno drevo je premaknil hrust v lajkri .. glasujem za hrusta.

In mimogrede sem ugotovil zakaj je Tomix neuspešen pri žicanju prostovoljcev za škljoc.. ljudje zbežijo pred hrustom :)

Teufel pravi ...

Hrust v lajkri z rahlim vrtejbenskim naglasom :D

Najmanj 85% možnosti je, da bo povprečen Slovenec z druge strani rimskega limesa narobe razumel zadevo.

Verjetno kaj v smislu: Ta me hoče zlorabit s kolesom in fotke objavit na spletu!

Maja pravi ...

Teufel ti si čist useless. As alvejs. ;)

JP ti si pa malo zgrešil point (ali provociraš?). Tu se ne sprašujemo ZAKAJ slikamo, ampak KAKO naj slikamo.

JP pravi ...

In jaz vam pravim, nehajte hodit na turce zato da slikate (ali čistite hoste).

Oziroma če povem še drugače:
Slikajte tako, da ne slikate!

Najbolj slikovit del tvojega prvomajskega potepanja je tisti brez fotk.

Ko ti bo v zakrnelo jetrno žlezo kapnilo zakaj je tako, potem boš štekala kaj hočem povedat.

Maja pravi ...

OK, dejva še enkrat.

Tu se ne sprašujemo ZAKAJ in ali NAJ sploh slikamo, to je že odločeno. Zanima nas KAKO naj slikamo.

Držim pesti, da bo zdej šlo.

Na provociranje s hosto pa kr pozab. Ain't gonna happen.

P.s. Kaj bi sploh rad dosegel?

ZigaK pravi ...

Jst se pa z ogijem strinjam, nehajte hodit na turce zato da slikate (ali čistite hoste, ali uživate, ali polnite baterije, ali whatever).
Čim manj vas bo, več bo ostalo zame.

Tomo pravi ...

Te moram popravit .. ne vem sicer kdo je anonimni JP .. vendar Ogi ne bi nikoli napisal "slikoaparat". Prej bi si roke odsekal. Hm, ideja ..

Unknown pravi ...

Za tiste(ga), ki mu ni jasno:
Izpeljanka iz PIJEM, TOREJ SEM je tudi BICIKLIRAM, TOREJ FOTKAM. Če (ti) to ne gre, si pri pristajanju zgrešil planet.
Od tu naprej je pa vprašanje, ali je crkovina pravi objekt, običajno pomeni (tistemu ki mu je fotka namenjena) "glej, tukaj sem bil" ali pa "po tej enoslednici sem jo užgal". Lepše bi seveda bilo brhko deklino, ki si jo pili na zicu, prtis'nt, al pa ore'ng dedca, k rine u 25% po šudru navzgor in se z njega cedi, kukr da ga bo stopilo ... Sam če ni, poi ni!
Zato crkovina.

@Tomo: ... in to je šele prvi del? :)

Tomo pravi ...

Seveda bo več delov. Tako življensko in družbeno pomembno stvar pa ja ne gre odpraviti na kratko.

Maja pravi ...

Izpeljanka iz PIJEM, TOREJ SEM je tudi BICIKLIRAM, TOREJ FOTKAM. To mi je pa všeč. Oboje. ;)

@Tomix: Btw, a zdej kaj drugače gledaš na crkovine ali jih boš fotkal še naprej?

Samo v vednost. Tomotova šola je imela vpliv tudi na moje "delo", ker ko je Tomo videl par mojih crkovin, ki sem jih tudi jaz posnela v svojem kratkem kolesarskem življenju, me je takoj vrgel na realna tla. Sedaj jih ne prenesem, pa sploh ne vem od kdaj. Ker on zna stvari tako povedat, da sploh ne veš, da ti je kdaj kaj rekel. Boš videl. Vsakič ko boš objavil kakšno crkovino se boš spomnil na tole objavo.

No, razen, če boš tako kot Žiga od sedaj naprej to počel nalašč. Sej veš, vse za Tomota. Tut jaz sem že začela. ;)

http://lh3.ggpht.com/__X4WRf5LCrw/SiTBuMji__I/AAAAAAAALls/gltw7C-8orc/PICT3492.JPG

P.s. Tomo, ni za kej. That's what friends are for. ;)

Unknown pravi ...

Še naprej in še bolj pogosto ... celo kolesarski družbi se bom odpovedal na račun crknjene fotke :))

Maja pravi ...

Tako se govori! Ti si pravi prijatelj! :))

Tomo pravi ...

Ena od možnosti za rešitev tega hudega problema se mi je zdela postavitev "dogme" - tako kot jo je filmskem svetu probal podtaknit Lars von Trier;

Kolo se sme slikati samo če je rit na sedežu ali noge na pedalih ali roke na krmilu.

Pa ne bi šlo; še "dogmatiki" se švercajo čez lastna pravila :)

Blaž pravi ...

http://www.shrani.si/?T/1v/ySH7Mpv/mrhovina.jpg

Rit ni na sedežu, noge niso na pedalih, roke niso na krmilu. Torej Mrhovina? ;-)

Tomo pravi ...

Hiter dokaz da ne bi šlo :)
Z dogmo se nikamor ne pride ...

Unknown pravi ...

Tanartabolj tazadnja crkovina

http://photos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs032.snc1/4307_1151064571877_1085500756_454705_153076_n.jpg

Unknown pravi ...

pa še to je treba dodat na konec prejšnjega url-ja

705_153076_n.jpg

Maja pravi ...

Kakšna ironija. Boriš se proti crkovinam, kmalu bo pa na tvojem blogu objavljeno več crkovin kot kjerkoli drugje na netu. :)))

Zlobna čebela se tiho hihita, dobra pa...Hm, a to sploh obstaja?

Tomo pravi ...

Če obstaja to dobro prikriva.

Zarad vaših priljubljenih slik pa resno razmišljam o preoblikovanju bloga :)

Maja pravi ...

Če obstaja? Halo! Seveda obstaja! Tist je bil hec!

Unknown pravi ...

Ena še neobjavljena ... definitivno MAXI crkovina

http://photos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs032.snc1/
4307_1156271902057_1085500756_473350_
2382121_n.jpg

Maja pravi ...

Tomix, a ti veš da maš sliko v sliki?

http://photos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs032.snc1/

Tomo pravi ...

Saj vse te slike ne dajete zato gor da bi izrazili nestrinjanje z menoj?

Želite samo izpostavit razširjenost problema a ne ?

Simon pravi ...

Od zdaj naprej slikam samo še riti na sedežih.

Tomo pravi ...

Hm, ker gre za reševanje problematike, ko si sam na turi, ne vem če si izbral dovolj smiselno rešitev :)

ZigaK pravi ...

@JP: http://tabla.mtb.si/viewtopic.php?t=85571&start=347

zdej so ga začel še avstrijci srat, upam da ti ne gre to preveč na živce

http://images0.cafepress.com/product/40905460v1_350x350_Front.jpg

Tomi pravi ...

Stric Tom (da ti dakoj dvgnem pritisk :) ) Sej,..recimo da imaš prav. Po drugi strani pa: Neporočeni, fejst poba Simon ima "oko"....potem jih pride tistih 9 kateri ga nimajo itd itd
Ne gre vsakemu vse, pa čeprav se trudi in misli da je truplo na poti višek dneva. Letina "cevtočih" cannondale-ov pa je že zdavnaj mimo. Enkrat, dvakrat je bilo zanimivo....potem res ne več. Pravzaprav je bil splet okoliščin takšen da je bilo v bistvu res samo enkrat zanimivo.

ZigaK pravi ...

Zdej sem se spomnil kaj mi gre še bolj na živce kot crkovine - slike svojih čevljev. Jaoooo.

Tomo pravi ...

Za temi slikami čevljev je cela filozofija. Te slike sicer niso toliko razširjene, tako vsi bralci ne vedo kako to izgleda - se bom potrudil v tretjem delu te sage :)

Maja pravi ...

Bravo Žiga!