Slikovito opisovanje

ali pa utemeljitve .. včasih so s tem težave.

Recimo če bi napisal takole : bil sem v Mordorju, zadnja etapa moje poti, preostal je le še vzpon na Mount Doom.

S takšnim primerom ni nobenih težav - "Prstani" so toliko znani (celo meni, pa nisem niti enega filma gledal), da s takšnim opisom ni težav s "prevodom" - pove nekaj o občutkih zadnji dan in s kakšnim stanjem v glavi sem kaj počel..

Nobenih težav ni tudi, ko se uporabi kakšna referenca iz Štoparskega vodnika, Botra, obveznih klasikov iz srednje šole in podobno.
Slicevanje na kakšen Herzogov film pa že lahko oteži zadevo.
Kakšnega početja sem se lotil, ki bi lahko bilo primerljivo s Fitzcaraldom rajši ne opišem :)

Tudi motivi za kakšno ravnanje so vcasih lahko jasno "referirani" - o pogubnem vplivu, ki ga ima name še vedno Twainov Huckleberry Finn bi lahko na dolgo razpredal.
Včasih bi pa za opis motivov ali norih idej, ki me zagrabijo mojim običajnim sogovornikom rad pokazal kakšen drug vir motiva, tu pa se zacne težava.

Svojim prijateljem ne upam vsiliti ogleda dve uri dolgega filma - še posebej če je en sam "dolgčas", vendar se brez zapravljenih dveh ur ključna sekunda ali minuta ne more razumeti.


Vas lahko zaposlim za pol ure ? Ne, samo 15 minut, preostalih 15 pa kdaj drugič ..


To je prva verzija, desetminutna.




Potem pa še festivalska, kratka in zmagovalna, (soavtor je nekje zapisal, da ni potrebe, da so filmi daljši od pet minut - če nismo ravno Spielbergi)



Ne vem v katerem vrstnem redu je ogled boljši - je pa zanimivo pogledat kaj je "preživelo" kaj pa ne.

p.s..

Pred letom dni sem si omislil - po skoraj petih letih izbiranja - nov kajak. Da sem naredil preskok z štirih metrov na štir metre pa pol. Pred petimi minutami sem kliknil na naročilnico za "meh" malo daljši od dveh metrov. Reč bo nagravžna za veslanje, kljub majnhi teži težka za nošenje pa vendar, včasih se je skušnjavi težko upreti :)

3 komentarji:

Depresija pravi ...

Daljša (manj oskubljena) verzija je meni boljša.
Golob brez perja je samo za v burek. :)

Tomi pravi ...

Jah tako je to,...medtem, ko reveži hodijo po mrazu naokoli, Jahtašem vedno zmanjka tistega pol metra in silijo na večje. Le kdaj se to konča :)?


Filmi? Skoraj skoraj za skrajšano verzijo... Če bi nastopale predstavnice rumene rase, potem bi se odločil za daljšo verzijo :)

Tomo pravi ...

Kaj pustiti in kaj rezati .. vse to so sladke dileme in muke tistih, ki imajo veliko materiala.
Meni je karaoke (Hendrix) scena iz prvega zakon, tisti ju-hu spust iz drugega pa tudi ..